Punyalah Banyak Khasiat Halba, Eloklah Kaum Wanita Simpan Stok 1 Kilo Di Dapur Anda!

Like Page Kami Di Facebook!

Jom Share...

Baru-baru ini viral sekejap tentang petua kurus guna khasiat halba, nak dijadikan cerita sampai ramai yang sanggup post gambar air rendaman halba di media sosial sebab nak kongsi kesan dan betapa bagusnya khasiat halba. Bagi anda yang belum tahu kelebihan air rendaman halba, jemput baca perkongsian info daripada Zaimah Zakaria ini…

Rasulullah saw bersabda:

‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? ‘

Sila baca dan sebarkan. Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.

Rasulullah saw bersabda:

‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ‘(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa’. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

Rasulullah saw kemudiannya bersabda:

‘Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba
1. Diminum sebagai teh untuk

Melancarkan haid
Menghilangkan kembung,sebu dan senak
Pencuci perut
Menguatkan jantung
Menghilangkan lender tekak
Melegakan sakit kepala/ migraine
Membuang angin
Menyembuhkan buasir
Senggugut
Merangsang rahim
Kegemukan
Kurang berat badan
Mengawal kencing manis
Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu

Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
Anemia

3. Untuk anak-anak yang baligh

kecergasan
kekuatan badan
Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu

Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.
Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.
Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.
MANA NAK DAPAT Halba
Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.

Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih.

Dikenali sebagai;

Cina: Hu Lu Ba

Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)

Tamil : Vendayam

Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm darah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni.
Cara-caranya:
Goreng halba tanpa minyak – jgn plak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu. (Daripada minum Coke yang takde khasiat)

Sumber


Lagi Heboh

Loading...